Bramborový salát s rukolou a vajíčkem
Bramborový salát s rukolou a vajíčkem
Každá hospodyňka má svůj recept na ten nejlepší bramborový salát a já znám plno různých verzí. Sama jsem si vymyslela novou, ve které v hlavní roli hrají dušené brambory se zeleninou a rukola. Sladší chuť zeleniny doplňuje trpčí chuť rukoly a na spojení surovin není potřeba používat tuny majonézy, ale vystačíme si se lžičkou domácí majonézy a rukolového pesta s příchutí česneku

Suroviny
- 150 g nových brambor
- 50 g hrášku
- 50 g mrkve
- 30 g rukoly
- 2 vejce
- 1 ČL rukolového pesta (60 ml řepkového oleje, 50 g rukoly, 1 ČL soli, 1 menší stroužek česneku)
- 1 ČL domácí majonézy (100 ml plnotučného mléka, 50 ml řepkového oleje, sůl, pepř, citrónová šťáva)
Postup
- Brambory dobře omyjeme a očistíme kartáčkem. Nakrájíme na menší kousky asi 2-3 cm.
- Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky (nebo pokud zrovna nemáte po ruce čerstvou mrkev, můžete si pomoci mraženou babykarotkou jako já).
- Brambory a zeleninu necháme uvařit na páře (já jsem si vypomohla parním hrncem, nejprve jsem dala vařit brambory a zmraženou karotku, na posledních pár minut jsem přidala ještě hrášek). Za 20 minut by měla být zelenina měkká. Necháme vychladnout.
- Rukolu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kusy. Část promícháme se zeleninou.
- Do mixéru nalijeme olej, přidáme oloupaný a pokrájený česnek, část rukoly a sůl. Rozmixujeme na pesto, přidáme další rukolu a zase rozmixujeme. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu oleje.
- Do vyšší nádoby nalijeme studené mléko, olej a tyčovým mixérem mixujeme do tuha. Poté osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou.
- Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a rozčtvrtíme.
- Zeleninu smícháme se lžičkou domácí majonézy a rukolovým pestem. Servírujeme s vařeným vejcem.