Čočková pomazánka
Čočková pomazánka
Za nápad na tuto pomazánku vděčím Janičce, která mě na něj upozornila. Originální recept pochází z apetitonline.cz a já jsem si ho trochu upravila. Při první přípravě mě pokrm tak nadchnul, že ani nestihnul vychladnout a já ho vyjedla ještě teplý rovnou z pánve 🙂 Při druhé přípravě jsem už byla chytřejší a vařila jsem ho těsně po obědě, takže měl šanci vychladnout a odpočinout si v ledničce.

Suroviny
- 200 g červené čočky
- 4 ČL olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kůra z jednoho chemicky neupraveného citrónu (můžeme nahradit 1 ČL sušené citrónové kůry)
- 10 cherry rajčat
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 1,5 lžičky soli
- šťáva z jednoho citrónu
Postup
- Čočku propláchneme a necháme okapat.
- Cibuli nakrájím na malé kostky a česnek nasekáme na jemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Po chvilce přidáme citronovou kůru s mrkví a společně opékáme. Přidáme čočku, opečeme a zalijeme 0,5 litrem horké vody.
- Dusíme asi 20 minut do měkka. Osolíme.
- Necháme vychladnout, okyselíme citrónovou šťávou (šťávu přidáváme po částech a ochutnáváme, každý citrón je jinak kyselý). Přidáme nasekanou bazalku a na malé kousky nakrájená rajčata.
- Necháme odležet v ledničce asi hodinu.
- Podáváme s pečivem.
Dělám velmi podobně základ pro polévku z červené čočky. Naučila jsem se recept z webu http://fitrecepty.info/recept/334/polvka-z-erven-oky/ a lehce jsem si ho upravila. Můžu velmi doporučit.
Děkuju za tip, ta polévka vypadá hodně jedle 🙂