Jablečná buchta
Jablečná buchta
Tento recept znám už dlouho. Původně to byl recept určený na muffiny, ale já jsem ho kvůli úspoře času začala využívat pro pečení jednoduché buchty, do které lze přidat různá semínka nebo sušené ovoce. Do těsta se nepřidává žádný tuk a díky vajíčkům obsahuje dost bílkovin, takže je tato buchta vhodná pro zahnání chutě na sladké pro ty, kteří bojují se shazováním kil.

Suroviny
- 120 g jemných ovesných vloček
- 120g celozrnné hladké špaldové mouky
- 0,5 strouhaných jablek a mrkví (dávám většinou 2 mrkve a zbytek jablka do půl kila)
- 1 prdopeč
- 1 PL jedlé sody
- 6 vajec
- 1 PL goji
- 1PL skořice
- 60 g lněného semínka
- 100 g přírodního třtinového cukru
Postup
- Goji nakrájíme na malé kousky a zalijeme vodou. Necháme několik hodin bobtnat.
- Mrkve a jablka očistíme a nastrouháme na hrubo. Dáme do mísy.
- Z vajíček oddělíme bílky a vyšleháme je v tuhý sníh. Žloutky přidáme k jablkům do mísy.
- Ovesné vločky nasypeme do robota a rozsekáme na hrubší mouku. Spolu se špaldovou mouku, práškem do pečiva, sodou, cukrem a semínkem nasypeme do mísy.
- Do místy přidáme goji i s nálevem a vše zpracujeme do hustějšího těsta. Přidáme sníh z bílků a promícháme.
- Troubu rozebřejeme na 180 stupňů. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme 20-25 minut.