Kuřecí sweet and sour s jasmínovou rýží
Kuřecí sweet and sour s jasmínovou rýží
Dlouho jsem se odhodlávala k přípravě tohoto jídla, až nakonec recept Mlsné mámy http://mlsnamama.blogspot.cz/2017/01/veggie-sweet-and-sour.html#more mě přiměl do toho jít. Snažila jsem se dosáhnout stejné chuti omáčky jako je Sweet and sour ve skleničce od jedné známé značky. Ačkoliv recept vypadá díky velkému množství surovin složitě, ve skutečnosti je docela jednoduchý a rychlý. Největší oříšek je ve správném dochucení, ale když se to povedlo mně a to hned na poprvé, tak to určitě zvládnete taky.

Suroviny
- 1 ČL olivového oleje
- 50 g cibule
- 1 ČL strouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 120 g kuřecích stehenních řízků
- 30 g mrkve
- 50 g kompotovaného ananasu
- 40 g červené papriky
- 100 ml šťávy z ananasového kompotu
- 10 g kečupu
- 1 PL sójové omáčky Tamari
- 1 PL bílého vinného octa (příp. i rýžového)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 5 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 50 g jasmínové rýže
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. V pánvi zahřejeme olej a na něm cibuli orestujeme do sklovita. Přidáme posekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Krátce opečeme a přidáme pokrájené maso. Orestujeme ze všech stran. Trošku osolíme a opepříme.
- Papriku očistíme a nakrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Kompotovaný ananas pokrájíme na menší kusy. Zeleninu přidáme do pánve a společně orestujeme. Zalijeme šťávou z kompotu, přidáme sójovou omáčku a kečup a dusíme za občasného míchání do měkka.
- Poté přidáme ocet (raději nelijte všechen najednou, ale po částech, pak promíchejte, ochutnejte a případně ještě přidejte, možná budete potřebovat ještě malinko víc než 1 PL, každý ocet je jinak kyselý) a promícháme. Škrob rozmícháme v 25 ml studené vody, vlijeme do pánve a dobře mícháme. V případě potřeby dochutíme.
- Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka a podáváme s masem a omáčkou.