Pečená králičí stehna na šalvěji se šťouchanými brambory
Pečená králičí stehna na šalvěji se šťouchanými brambory
Recept na toto jídlo jsem převzala od foodblogerky Evičky z aboutthetaste, které tímto děkuji za sdílení. Králík je perfektní, už od začátku přípravy se mi na něj sbíhaly sliny, při pečení krásně voní po bylinkách a česneku.

Suroviny
- 4 králičí stehna
- 2 PL olivového oleje
- 3 velké stroužky česneku
Suroviny na omáčku:
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 ČL sušené šalvěje
- 3 – 4 ČL dijonské horčice
- 1 PL medu
- sůl
- mletý černý pepř
Postup
- Králíka opláchneme a osušíme. Stehna propíchneme ostrým nožom a důkladně potřeme solí a pepřem.
- V misce smícháme suroviny na omáčku a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.
- V pánvi zahřejeme olej a na něm opečeme stehna, až do zlata. Vyndáme je a odložíme do pekáče. Ve výpeku krátce opečeme prolisovaný česnek, přidáme omáčku a společně asi 3 minuty provaříme.
- Králičí stehna v pekáči polijeme omáčkou a pečeme pod poklicí ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1,5 – 2 hodiny. Ke konci na chvíli odkryjeme. Omáčka se výrazně zredukuje. Po dobu pečení průběžně stehna poléváme omáčkou.
- Servírujeme se šťouchanými brambory polité zredukovanou omáčkou.