Pohanka se zeleninou
Pohanka se zeleninou
Vaření s pohankou je pro mě vždy dobrodružstvím. Tato pseudoobilnina pocházející z Asie má zvláštní příchuť i vůni a ne každý si na ní pochutná. Díky svým nutričním vlastnostem by ovšem měla být nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Hodí se do sladkých kaší nebo slaných nákypů, můžete ji využít i jako vařenou přílohu, zapékat nebo přidávat do sladkých těst. Následující recept je na slaný nákyp, na kterém si všichni doma pochutnali.

Suroviny
- 70 g pohanky lámanky
- 1 ČL olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1/2 ks cibule
- 1 mrkev
- 50 g brokolice
- 1 PL nasekané jarné cibulky
- sůl, chilli, sušená zelenina z DM
Postup
- Pohanku propláchneme a dáme vařit do vroucí vody. Osolíme a ochutíme sušenou zeleninou.
- Po pár minutách vypneme a necháme pod pokličkou dojít. Propláchneme.
- V pánvi zahřejeme olej a zprudka na něm orestujeme na jemnou nakrájenou cibuli a česnek.
- Do pánve přidáme vařenou pohanku a ochutíme čerstvě mletým chilli.
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kusy. Přidáme k pohance, osolíme a společně dusíme do měkka.
- Servírujeme posypané jarní cibulkou