Polenta con lomo iberico y col
Polenta con lomo iberico y col
Zní to cizokrajně a složitě, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Toto jídlo by se klidně mohlo jmenovat i polentové halušky ze zelím a sušeným masem. Ale protože jsem použila typickou španělskou sušené maso lomo iberico a dala jsem ji do polenty, která je častou surovinou ve španělských receptech, zasloužilo si toto jídlo i španělský název. Ve skutečnosti se jedná o rychlý pokrm, jehož základem jsou polentové noky.

Suroviny
- 210 ml vody
- špetka soli
- 50 g polentové krupice
- 1 ČL olivového oleje
- 50 g cibule
- 50 g španělské sušené vepřové panenky
- 100 g kysaného zelí
Postup
- Než začnete toto jídlo vařit, doporučuji ochutnat sušené maso i kysané zelí, abyste věděli, jak moc jsou tyto suroviny slané. Podle toho budete i případně solit vodu na vaření polenty,.
- V malém kastrůlku zahřejeme 210 ml vody.
- Do vroucí vody za stálého míchání sypeme polentu.
- Za stálého míchání polentu asi 5 minut vaříme na hustou kašovitou hmotu.
- Sundáme z plamene a rychle lžičkami tvarujeme malé noky, které odkládáme na prkénko.
- Zatímto noky tuhnou, na pánev dáme lžičku oleje a na drobno nakrájenou cibuli.
- Když cibule zesklovatí, přidáme panenku, nasypeme ztuhlé noky a krátce společně opečeme.
- Zelí scedíme a přidáme na pánev. Promícháme, vypneme vařit a necháme společně prohřát.
[caption id="attachment_1878" align="alignnone" width="300"]
Sweet corn polenta gnocchi with lomo iberico and sauerkraut[/caption]