Salát z pečené dýně a červené řepy s jablky, cibulí, rozinkami a balkánským sýrem
Salát z pečené dýně a červené řepy s jablky, cibulí, rozinkami a balkánským sýrem
Originální salát sladko-slané chuti s použitím čerstvé i pečené zeleniny a aromatického sýra.

Suroviny
- 3 středně velké červené řepy
- Polovina máslové dýně nebo dýně hokkaido
- 1 červené jablko
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- Hrst zeleného listového salátu dle vlastní volby
- 1 lžička rozinek
- Polovina balíčku balkánského/feta sýra
- Olivový olej, ocet, pepř a sůl na dochucení
Postup
- V troubě upečeme červenou řepu potřenou olivovým olejem, solí a prolisovaným česnekem (pekla jsem půl hodiny řepu nakrájenou na plátky, oloupala po upečení).
- Zhruba deset minut před dopečením řepy přidáme stejně upravenou dýni a upečeme do změknutí. Hokkaido loupat nemusíme, máslovou oloupeme.
- Když pečená zelenina vychladne, nakrájíme ji na kousky a smícháme s ostatními ingrediencemi. Postupujeme opatrně, aby zelenina zachovala tvar a sýr se nerozpadl.
- Nakonec dochutíme octem a olejem, osolíme a opepříme dle chuti.