Slunečnicový žitný chléb
Slunečnicový žitný chléb
Mým nejoblíbenějším pečivem je pšenično-žitný kváskový chléb z trouby, pěkně nadýchaný s křupavou kůrkou. Občas mám ale chuť na změnu a upeču si něco hutnějšího se semínky.

Suroviny
- 300 ml vody
- 1 PL červeného balsamico octa
- 1 PL olivového oleje
- 400 g celozrnné žitné mouky
- 100 g hladké mouky
- 1/4 droždí
- 1 ČL cukru
- 2 ČL soli
- 1 ČL drceného kmínu
- 3 hrsti slunečnicových semínek
Postup
- Do mísy nalijeme tekuté suroviny. Přidáme mouku, rozdrobíme droždí a přidáme zbytek surovin.
- Zpracujeme těsto, dáme do pečící formy a necháme na teplém místě kynout. Díky celozrnné žitné mouce ale nečekejte, že těsto nakyne jako při pečení s pšeničnou moukou. Svůj objem zvětší těsto maximálně dvojnásobně.
- Po vykynutí předehřejeme troubu na 220 stupňů, vložíme do ní chléb ve formě, na spodek trouby chrstneme trochu vody a rychle zavřeme. Nejprve pečeme 10 minut na 220, pak snížíme na 180 a pečeme dalších asi 30 minut.
- Po upečení chléb vyklopíme z trouby a necháme vychladnout.