Špaldové lívance s podmáslím
Špaldové lívance s podmáslím
Lívance miluju. Jíst i „vařit“. Mají tu úžasnou vlastnost, že sedají připravit z různých druhů mouky nebo z tvarohu, mléka, podmáslí, kefírů, jogurtu či kvásku, a umožňují plno kombinací, s čím je servírovat – třeba jen tak samotné se skořící a cukrem, s povidly, s marmeládou a šlehačkou nebo s ostružinami, tvarohem a mandlemi, jak jsem si dnes zvolila já. Tvaroh a některé druhy ovoce bývají občas dost kyselé, takže je výsledek potřeba výsledek ještě přisladit.

Suroviny
- 200 g podmáslí
- 110 g celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 1 ČJ prášku do pečiva
- 1 PL přírodního cukru
- špetka soli
- polotučný tvaroh
- 100 g sezónního ovoce
- 10 g loupaných mandlí
Postup
- V míse promícháme metličkou podmáslí s máslem a přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Přidáme cukru a promícháme.
- Na vyhřátou teflonovou pánev lžící nanášíme těsto. Na 1 lívaneček stačí 1 polévková lžíce těsta. Lívanečky opečeme z obou stran do zlatova.
- Zdobíme ovocem, tvarohem a nasekanými mandlemi. V případě potřeby ještě osladíme medem nebo marmeládou.