Švédská rybí polévka
Švédská rybí polévka
Netradiční rybí polévka uvařená podle receptu z časopisu Food, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Suroviny
- 2 PL olivového oleje
- 3 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1 menší cuketa
- 2 stonky řapíkatého celeru
- sůl, pepř
- lžička kari koření
- špetka šafránu
- 200 ml bílého vína
- 1,2 l rybího vývaru
- 200 ml 33% smetany
- citrónová šťáva z půlky citrónu
- 3 PL olivového oleje
- 600 g tresky
- 8 krevet
Postup
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci zahřejeme olej a orestujeme na něm nejprve šalotky a poté ostatní zeleninu.
- Ochutíme šafránem a kari.
- Zalijeme vínem, přidáme vývar a vaříme 15 minut.
- Rozmixujeme, vmícháme smetanu, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme.
- Filety tresky a vyloupané krevety osolíme, opepříme a orestujeme na oleji.
- Tresku a filety podáváme zalité polévkou