Tofu na paprice se zeleninou a krupkami
Tofu na paprice se zeleninou a krupkami
Sója a výrobky z ní jsou předmětem sporu mnoha odborníků na výživu. Někdo ji vychvaluje, jiný zatracuje a můj názor je někde uprostřed – občasná konzumace tofu a fermentovaných sójových výrobků neuškodí a je zdraví prospěšná. Vybírejte ovšem takové produkty, které nejsou vyrobeny z GMO, a pamatujte na to, že kdo má potíže se sníženou funkcí štítné žlázy, měl by se sóje vyhnout úplně.
Za nápad na toto výborné jídlo vděčím Marušce, mé spolubojovnici na poli foodstylingu, focení jídel a foodbloggingu 🙂

Suroviny
- 1 ČL oleje
- 150 g přírodního tofu
- 1 ČL sladké papriky
- kousek chilli papričky (já měla 1 cm)
- 4 žampióny
- asi 15 cm pórku
- 1 PL nasekané jarní cibulky
- sůl
- 60 g ječných krupek
Postup
- Nejprve dáme vařit osolenou vodu. Krupky nasypeme do cedníku a propláchneme, dokud z nich poteče kalná voda. Poté nasypeme do vroucí vody a vaříme do měkka. Po uvaření propláchneme vodou.
- Nakrájíme tofu a zeleninu na menší kusy – velikost podle vaší libosti, já krájela tofu na hranolky, chilli na malé kousky, žampióny na osminy a pórek na delší plátky.
- V pánvi zahřejeme olej, dáme do ní tofu s chilli a zasypeme sladkou paprikou. Chvilku restujeme. Po asi půl minutě podlijeme trochou vody, osolíme, přidáme žampióny a společně pár minut dusíme.
- Do pánve přidáme pórek a krátce podusíme tak. Vydusíme přebytečnou tekutinu.
- Posypeme jarní cibulkou a servírujeme s vařemými krupkami.