Vepřová kýta pečená na sušených švestkách
Vepřová kýta pečená na sušených švestkách
Libové vepřové maso je pečené sice na kaloricky vydatnějších sušených švestkách, které jsou ovšem velice chutným a zdravým zdrojem vlákniny a v omezeném množství ani dietnějšímu stravování neuškodí. Jako příloha se k pokrmu hodí rýžové nudle nebo pečené či vařené brambory posypané jarní cibulkou.

Suroviny
- 600 gramů vepřové plece
- 2 středně velké cibule
- 8 (nebo více, dle chuti) sušených švestek
- 2-3 lžíce worchesterové omáčky
- 2-3 lžíce sójové omáčky kikkoman
- 1 lžíce švestkové steakové omáčky
- 1,5 lžíce oleje
- voda na podlití
- pepř, sůl
Postup
- Nakrájíme na plátky cibuli, smícháme se švestkami a rozložíme do zapékací mísy.
- Přidáme vepřovou plec nakrájenou na kusy, vše posolíme, zakapeme olejem a lehce podlijeme vodou.
- Pečeme na zhruba 200 stupňů, dokud se maso nezatáhne a nezhnědne, poté přidáme omáčky a důkladně promícháme. Dbáme na to, aby cibule byla ponořená do výpeku a nezčernala.
- Snížíme teplotu a dále pečeme, dokud maso není úplně měkké.
- Podáváme s rýžovými nudlemi nebo brambory, přílohu posypeme jarní cibulkou.