Zelňačka s uzeným tofu
Zelňačka s uzeným tofu
Odlehčená verze vynikající tradiční polévky s použitím uzeného tofu místo masa. Lze ji připravit nejen vegatariánsky, ale také vegansky, použijeme-li místo klasické smetany výrobek rostlinný. Uzené tofu polévku ochutí i provoní, strávníka kaloricky nezatíží a také usnadní přípravu, jelikož je velmi rychle hotové.

Suroviny
- 1 středně velká cibule
- 3 menší brambory
- 1 balíček uzeného tofu
- 1-2 lžíce mouky (V tomto receptu je použila hladká bílá pšeničná, je však možno nahradit preferovaným zdravějším druhem, nejlépe rýžovou.)
- Zeleninový nebo masový vývar, eventuálně bezglutamátový bio bujón v kostce
- 1,5 dc klasické desetiprocentní, dvanáctiprocentní nebo rostlinné smetany
- Bílé kysané zelí, množství dle preferencí
- Lžíce mleté sladké papriky, lžička kmínu, sůl a pepř dle preferencí
Postup
- Na rozpáleném oleji osmaheme dohněda kostičky uzeného tofu, zpočátku nemícháme, aby se nerozpadly.
- Až tofu zhnědne a zatáhne se, přidáme cibuli a kmín, opékáme ještě chvíli do zesklovatění cibule.
- Zaprášíme moukou a mícháme, když všechny suroviny získají světle hnědou barvu, zalijeme vývarem a přidáme mletou papriku.
- Přidáme brambory, osolíme a vaříme doměkka.
- Když brambory změknou, přidáme bílé kysané zelí nakrájené na menší kousky, ještě chvíli vaříme.
- Před závěrem do polévky vlijeme smetanu a odstavíme.