Mléčné výrobky při hubnutí

O konzumaci mléčných výrobků při hubnutí se říká a píše ledacos. Někdo je vylučuje úplně, někdo je považuje za základ diety a jiný zase doporučuje jenom nízkotučné verze.

A co si o nich myslím já?

Konzumace mléka a mléčných výrobků není potřeba se při hubnutí bát. Jenom je potřeba myslet na to, že některé jsou vhodnější více a jiné méně.

Mléko

Mléko je zdrojem bílkovin, tuku i sacharidů. Můžeme vybírat z několika druhů, nejvíc energie a tuku obsahuje nezpracované mléko (asi 4%), naopak nejmíň odstředěné mléko (asi 0,5%). Při větší konzumaci mléka je vhodnější dát přednost mléku polotučnému (s obsahem asi 1,5% tuku).

Kefír, podmáslí, acidofilní mléko

Tyto zakysané mléčné výrobky jsou stejně jako mléko zdrojem bílkovin, tuku i sacharidů. Na trhu se nabízí přírodní neochucené výrobky nebo různé ochucené ovocné druhy. Úskalím ochucených druhů je příliš velké množství cukru, a proto bychom měli dávat přírodním verzím. Komu nechutnají samotné, může je zkusit rozmixovat s ovocem.

Jogurty

Další zakysaný mléčný výrobek složený z bílkovin, tuku a sacharidů. Na trhu se nachází široká škála druhů lišící se tučností (od odtučněných výrobků, jejichž obsah tuku je snížen na minimum až k velmi tučným, u nichž je tučnost kolem 10%) i příchutí. Ochucené jogurty jsou zdrojem příliš velkého množství cukru, a proto stejně jako v případě ostatních zakysaných výrobků volíme přírodní bílý jogurt nejlépe se střední tučností asi 3,5 %.

Tvaroh

Tvaroh je především zdrojem bílkovin a tuků. Vedle neochuceného bílého tvarohu se v obchodech nabízí i řada tvarohů ochucených. Těmto by ale bylo vhodné se vyhnout, jelikož jsou pro potřeby hubnutí příliš sladké. Bílý neochucený tvaroh se nabízí ve 3 variantách s různou tučností. Je možné zvolit tvaroh odtučněný nebo polotučný. Tvaroh je možné ochutit čerstvým ovocem a lehce osladit přírodním sladidlem (lžičkou medu, javorového sirupu, melasy atd.) případně ho použít jako základ pro přípravu slané pomazánky.

Sýry

Termizované, přírodní, tvrdé, zrající, s plísní, s bylinkami, s ořechy… Není snadné se v nich vyznat a vybrat ten správný. Některé druhy jsou téměř beztučné, zatímco jiné jsou naopak velmi tučné. Podobné je to i s obsahem bílkovin – některé jich obsahují mnoho, jiné téměř žádné. K redukci tuků jsou vhodné takové druhy sýrů, které mají nižší množství tuku a zvýšené množství bílkovin.

K nejméně tučným sýrům s vysokým obsahem bílkovin patří např. tvarůžky a cottage. Zvolit můžeme i některý z odtučněných sýrů typu mozzarella light, eidam a madeland light, camembert linessa nebo hermelín figura.

Další k tématu: